Een gaaf gebit is de beste start die u uw kind kunt geven!

Graag willen wij u nader informeren omtrent ons kidspreventieplan. Het doel van het plan is nog meer aan voorlichting en preventie te doen om op die manier de kans op tandvleesontstekingen en gaatjes te verkleinen en voortijdig afwijkend mondgedrag, kaak-en/of gebitsstand te signaleren en adequaat te handelen. Verder is het belangrijk om tijdig op de hoogte te zijn van de schade die bepaalde voedingsmiddelen kunnen toebrengen aan het glazuur, de zogenaamde tanderosie. Voorkomen is in dit geval echt beter dan genezen.

Vanaf de eerste tand is de mondverzorger de coach. Samen met ouder en kind wordt er bepaald wat nodig is om een gezond gebit te realiseren. U en uw kind zijn eindverantwoordelijk voor het gebit. 

Leeftijdsfase 0-2

Aan u als ouder worden al enige adviezen meegegeven over o.a. het drinken uit een beker vanaf 9 maanden. Het is belangrijk uw kind zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de halfjaarlijkse controle om hen kennis te laten maken met de setting van de tandartsenpraktijk.

Leeftijdsfase 2-4

Vanaf een jaar of 2 gaan wij de controle uitvoeren bij uw kind(eren). Wordt er 2 maal per dag gepoetst? En wordt er nagepoetst door u? Wordt er een speen gebruikt? Indien nodig of gewenst vindt er een voedingsadviesgesprek plaats.

Leeftijdsfase 4-6

Zodra de eerste blijvende kiezen doorgebroken zijn, gaan wij beginnen met de fluoridebehandeling. Deze behandeling krijgen zij 2x per jaar. In deze periode zal er, indien dit noodzakelijk is gebleken, een aparte afspraak gemaakt worden voor het aanbrengen van beschermlaagjes (sealen) op de kiezen.

Leeftijdsfase 6-11

Vanaf 6 jaar gaan wij röntgenfoto’s op indicatie maken om te kijken of er geen gaatjes zitten op de plekken waar wij het in de mond niet kunnen zien. In principe maken wij deze röntgenfoto’s iedere (1 à) 2 jaar, op indicatie. Het kan zijn dat er afwijkend mondgedrag wordt geconstateerd bij uw kind of dat er factoren aanwezig zijn die afwijkend mondgedrag bevorderen. Dan is het raadzaam om een logopedist te raadplegen. Bij vroegtijdige behandeling kan een afwijkende kaak- en/of gebitsstand beperkt blijven.

Leeftijdsfase 11-18

De doorbraak van de blijvende tanden en kiezen wordt goed in de gaten gehouden. Indien nodig verwijzen wij uw kind door naar één van de orthodontisten in de regio. We maken apart een afspraak met uw kind(eren) voor een poetsinstructie, voorlichting en voedingsgewoonten, indien nodig.

Mocht u naar aanleiding van ons kidspreventieplan vragen hebben, stelt u ze gerust. Wij beantwoorden ze graag.